Duitse documentaire over Energietuin ’t Veen

20 augustus 2024

Duitse documentaire over Energietuin ’t Veen

Duitse filmploeg bij Energietuin 't Veen
De Duitse filmploeg tussen de zonnepanelen in Energietuin ’t Veen

Afgelopen maand bezocht een filmploeg van de Duitse publieke en internationale televisie Energietuin ’t Veen om het reilen en zeilen van deze Limburgse Energietuin vast te leggen. De filmers maken de documentairereeks  ‘Good News from Planet Earth’ over de goede dingen die er gebeuren om onze planeet te beschermen. Ze raakten enthousiast over het concept Energietuinen, waarbij niet alleen gewerkt wordt aan alternatieve energiebronnen, maar ook de natuur een steuntje in de rug krijgt.

Zorg voor elkaar

Energietuin ’t Veen is de eerste operationele Energietuin van Nederland. Hier wordt op een voormalig voetbalterrein genoeg stroom opgewekt om het hele dorp te kunnen voorzien. De oude kantine doet tegenwoordig dienst als restaurant voor mensen uit de omgeving. Jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben er een dagbesteding en ouderen uit de buurt kunnen maaltijden aan huis laten bezorgen. De pompoensoep is een van de bestsellers, gemaakt met pompoenen uit eigen tuin. Maar er groeit en bloeit nog veel meer in de Energietuin. Stichting Lavendel, die de dagbesteding organiseert, heeft ook een aantal varkens die lekker vrij kunnen rondscharrelen op het terrein.

Duitse filmploeg in Energietuin 't Veen bij de varkens op het terrein
De varkens op het terrein maken kennis met de cameraman

Betrokken vrijwilligers

Energietuin ’t Veen is het initiatief van een groep betrokken vrijwilligers van energiecoöperatie Reindonk Energie en de Wiek 2.0. In de documentaire vertellen ze hoe het initiatief tot stand is gekomen en wat ze ermee willen bereiken. Ook Annie van de Pas, bedenker van het concept Energietuinen, komt aan het woord. De documentaire wordt in 2025 uitgezonden op de Frans-Duitse zender Arte en de Duitse publieke omroep ARD.

Goed nieuws van moeder aarde

Het in Keulen gevestigde filmproductiebedrijf “Längengrad” produceert de journalistieke tv-documentaireserie ‘Good News from Planet Earth’ voor publieke omroepen en daarnaast wordt de serie ook wereldwijd gedistribueerd. In opdracht van de Bayerischer Rundfunk (BR), de Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) en de Frans-Duitse zender Arte zijn er nu 13 afleveringen gemaakt. Elke aflevering doet verslag van een belangrijk onderwerp (bijv. oceanen, steden, kleding) met ernstige door de mens veroorzaakte milieuproblemen. Daarbij presenteren ze initiatieven van over de hele wereld die een zeer praktische bijdrage leveren aan de oplossing ervan.

Meer over Energietuin ’t Veen