Energietuin Assen-Zuid krijgt vorm

13 juni 2024

Energietuin Assen-Zuid krijgt vorm

Zonnepanelen in aanbouw bij Energietuin Assen-Zuid
Zonnepanelen in aanbouw bij Energietuin Assen-Zuid

De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de bouw van de Energietuin Assen-Zuid. Ook de natuur in het gebied stond niet stil. Maar wat zijn de plannen wanneer het zonneveld er ligt? Hoe gaat het er uit zien en wat is er straks precies te doen in de Energietuin? Met een solarpicknick op zaterdag 8 juni werden omwonenden en betrokkenen bijgepraat.

Ruimte voor natuur

De bezoekers van de solarpicknick zagen met eigen ogen dat de hazen zich niets aantrekken van de aanleg van het zonneveld. Ook aan de sporen bij de wildpassages in de hekken is te zien dat hier al gebruik van wordt gemaakt.

Volgens Remi van Beekum, bedenker van het beplantingsplan van de Energietuin, is dat nog maar het begin. “We geven de natuur zoveel mogelijk ruimte om zich te ontwikkelen de komende 20 jaar. Daar helpen we ook een handje bij, onder meer met de aanleg van inheemse bomen en struiken en het verschralen van de bodem door 1 of 2 keer per jaar te maaien en het maaisel af te voeren. Daardoor krijgen gras- en kruidensoorten meer kans en daarmee ook insecten, vogels, zoog- en roofdieren.”

berg bij entree Energietuin Assen-Zuid
Foto: Remi van Beekum bij de met bramenstruiken begroeide berg

Hoe snel dat gaat, is te zien aan de berg grond die bij de beoogde entree van de Energietuin ligt. Die is volledig begroeid met onder meer bramenstruiken. Projectleider Jeroen Ohm: “Nu mogen we nog niks met die grond doen, omdat er grasmussen in broeden. Straks wordt dit een uitkijkpunt, waar bijvoorbeeld schoolklassen even op de trap kunnen zitten en iets kunnen eten of drinken”.

Tom Verloop van energiecoöperatie AsserEnergie voegt hieraan toe: “We realiseren ons dat het voor bewoners in dit gebied een grote verandering is van hun omgeving. Zeker nu het nog een bouwplaats is en je vooral de zonnepanelen ziet. Als de natuur de kans krijgt, ziet het er straks heel anders uit, daar hebben wij alle vertrouwen in. Hopelijk ervaren bewoners en bezoekers dat straks ook zo.” De bezoekers van de solarpicknick waren positief verrast over de ruimte in het gebied voor de natuur en toonden veel belangstelling voor de plannen om de biodiversiteit te ontwikkelen.

Informatie en educatie

Naar verwachting gaat de Energietuin in september open voor publiek. Dan kunnen bezoekers een rondwandeling maken en informatie krijgen. Behalve via borden met informatie, kunnen volwassenen en kinderen informatie krijgen via een smartphoneroute. Door middel van opdrachten leren ze over de flora en fauna in het gebied. Jannetje Kolijn van de Natuur en Milieufederatie Drenthe: “Naast het stimuleren van de biodiversiteit in het gebied willen we een fijne plek creëren, waar je als bezoeker iets kunt leren en kunt recreëren. Dit maakt het echt een Energietuin.”

Meer over deze Energietuin

Vragen? Neem contact op

Profiel Jannetje Kolijn

Jannetje Kolijn

Natuur en Milieufederatie Drenthe